Editace fotek s Darktable

01. května 2019 - Návody

Darktable je aplikace k editování fotek v RAW formátu, která je naprosto zdarma. Nabízí velké množství modulů k ladění barev, intenzity světla a stínů a další. Vyzkoušel jsem už řadu aplikací, například RawTherapee, Zoner Photo Studio a pár dalších na které si už ani nevzpomenu. U všech mi něco chybělo nebo vadilo, ani Darktable není výjimkou, ale Darktable toho má zatím nejméně.

Rovnou si povíme, co mi vadí.

  • Uživatelské rozhraní je u některých modulů dost těžkopádné a je potřeba se mrknout na internet, jak vůbec daný modul použít.
  • Kolečko myši ovládá nejen vertikální posun panelu, ale i posuvníky parametrů. Někdy si tedy omylem změním parametr otevřeného modulu, ač chci pouze posunout celý panel níže.
  • Vybrat fotky k exportu lze několika způsoby, ale neexistuje možnost vybrat nevyřazené fotky (označené X) pouhým kliknutím. Je potřeba nastavit filtr - zobrazit všechny fotky kromě vyřazených - a poté zkratkou nebo tlačítkem fotky vybrat.
  • Ocenil bych i lepší import fotek, ale buď nejsem schopný správně nastavit skenování adresářů a nebo moje adresářová struktura je moc složitá. Adresáře alb pojmenovávám YYMMDD_nazev_alba a v tom se nachází adresáře raws (fotky v RAW formátu), jpegs (fotky v JPG formátu pro náhled), converted (upravené fotky a exportované z RAWu).
  • Nelze upravit hodnoty parametrů přímo, lze to pouze pomocí posuvníků. Nemůžu tedy číslo přepsat na jiné.

V čem Darktable oproti ostatním vyzkoušeným vyniká? Funkcemi a rychlostí. Jak už jsem psal, tak nabízí opravdu dost modulů pro úpravy. Načítání RAWů a samotné úpravy jsou okamžitě viditelné, což u ostatních aplikací byl problém. Načítání někdy trvalo několik sekund a změna některých parametrů se též projevovala s dost dlouhou odezvou. V některých případech se neprojevila vůbec a bylo nutné přiblížit a oddálit fotku, aby se znovu překreslila.

Správa a editace fotek je rozdělena na dvě jakési kategorie. Lighttable se nazývá kategorie - nebo možná spíše rozhraní -, které nabízí seznam fotek a jejich import, export a další hromadné úpravy. Darkroom je ale ta zajímavější část rozhraní, kde už se odehrává veškerá magie úprav jednotlivých fotek. Obě rozhraní mají levý a pravý panel. V pravém panelu se nachází nástroje (moduly) pro úpravu a vlevo jsou povětšinou informace o fotce, historie úprav a další.

Lighttable rozhraní Darkroom rozhraní

Stále jsem nezkusil všechny dostupné moduly a dokonce předpokládám, že je nikdy ani všechny nevyzkouším. Doposud jsem si vystačil s dost krátkým seznamem a některé metody úprav bych vám chtěl představit v dalších článcích. Pokud byste chtěli Darktable vyzkoušet, tak v úvodu článku je odkaz na oficiální stránky, kde lze stáhnout. Rozhodně můžu doporučit pro amatérské a hobby fotografy, kteří nechtějí nebo nemůžou platit za profesionální aplikace.