Hraju Final Fantasy XIV už dva měsíce...

29. března 2022 - Hry

U MMO her jsem dost náročný. Hrál jsem jich řadu od Lineage 2, přes Ultima Online, Angels Online, Black Desert Online, Guild Wars 2, Runescape až po World of Warcraft. V aktuální chvíli asi neexistuje nebo jsem nenarazil na MMO, které by splňovalo všechny mé požadavky. I přesto, a po delším přemlouváním kamaráda, jsem Final Fantasy XIV zkusil a do této chvíle u něj zůstal.

Nutno podotknout, že základní hra je z roku 2013. Graficky to tedy není nic převratného, ale na druhou stranu v dnešní době nedostupných komponent si hru zahraje opravu každý. Vývojáři mají ovšem v plánu v nadcházejících verzích postupně zlepšovat textury i modely. Do této chvíle do hry vyšla 4 rozšíření - Heavensward, Stormblood, Shadowbringers a Endwalker. Každé rozšíření přidává novou část příběhu a rozšiřuje tak svět o nová povolání, postavy a lokace.

Příběh

Final Fantasy XIV (dále už jen FFXIV, ať se neupíšu k smrti) je úplně jiný koncept hry. Základem je příběh a čas od času se vám ve hře motají i ostatní hráči. Dalo by se říct, že hlavní důraz se tu neklade na interakci mezi hráči, ale na individuální hráče a jeho příběh. Příběh se hraje převážně sólo až na výjimky, kdy musíte projít příběhový dungeon. Samozřejmě je tu možnost plnit úkoly v partě, ale neměl jsem tu příležitost vyzkoušet.

Postup času je velmi znát. Základní hra měla zajímavý příběh, ale ne nic převratného. Aktuálně jsem dohrál příběhovou linii rozšíření Heavensward a přišlo mi, že základní hra byla o mnoho delší, ale také méně poutavá. Příběh Heavensward už byl o mnoho lepší, zajímavější a neměl jsem takový pocit, že mnoho úkolů je jen výplň. Ačkoliv...

Několik kritických slov je na místě. Někdy je posloupnost úkolů naprosto k zbláznění a říkáte si "Proč sakra teď nejdeme hledat ty a ty?!" nebo "To se mezitím čas zastavil a všichni (i nepřátelé) čekali, až se vrátíme?". V tomto scénáristé maličko přestřelili a pro hráče sledující příběh pozorně, bijí tyhle nedostatky do očí.

Postavy jsou z velké části napsané pěkně. Mají svojí osobnost a vyvíjejí se.

Mechaniky

Souboje a ovládání postavy je poměrně standardní. Nečekejte žádnou revoluci v soubojích, jde o běžné klikání na dovednosti, které postava použije. Nic jako talenty zde neexistuje a jediná možnost - minimálně do této chvíle - jak vylepšovat postavu je skrze oblečení, doplňky a zbraně. Některé kusy vybavení mají možnost připojit materii, což je substance vylepšující vlastnost vybavení. Můžete si tedy přidat například +4 ke kritickému zásahu apod.

Jelikož FFXIV vyšla i na konzole, tak umožňuje ovládání s ovladačem. Sice běžně preferuji myš a klávesnice, ale zkusil jsem, jak se s ovladačem bude ovládat a fakt se vývojářům povedl slušný kousek. U ovladače jsem zůstal. Zkratkami přepínáte jednotlivé hotbary a každý z nich poskytuje 16 pozic pro dovednosti.

Povolání a profese

Tohle je velmi zajímavá část hry, protože koncept povolání je tu dost odlišný od jiných MMO her. Povolání je vázané na zbraň. Samuraj používá katany, arkánista používá knihy/kodexy a jak už můžete tušit, pro změnu povolání stačí změnit zbraň. Ano, FFXIV umožňuje hrát v průběhu hry za jakékoliv povolání a nemusíte si vytvářet novou postavu. A co se týče "profesí" jako je botanista, dřevorubec, alchymista a jiné, tak situace je úplně stejná. Vezmete si do rukou alembik a je z vás alchymista. Jen je tedy nutné mít rezervní oblečení, jelikož je vázané na povolání.

Samotné profese mají svojí minihru pro tvoření produktů. Kolektivně je tvoření ve hře nazváno jako syntéza. Alchymista při vaření lektvarů má určitý počet bodů, které se snižují při provedení akce. Akcí je několik a nejzákladnější z nich se jmenuje syntéza, která posune vaření o krok blíže k hotovému produktu. Další akce spočívají ve zlepšení kvality a vyšší kvalita (HQ) zaručuje lepší vlastnosti produktu. Celá minihra tedy spočívá v tom, správně rozložit akce a tím úspěšně vytvořit produkt vysoké kvality.

Svět

Heavensward prostředí vylepšil, takže očekávám, že další rozšíření půjdou stejným směrem. Co mi ale prozatím vadilo hodně, že svět a zejména prostředí ve městech a vesnicích jsou dost statická. Drtivá většina NPC si jen tak stojí na místě, maximálně za vámi otočí hlavu. Není tam žádný život mimo pobíhajících hráčů. Malé skupiny NPC spolu rozmlouvají, ale je to v tak drobné bublině nad hlavou bez zobrazení v chatu, že si toho hráč sotva všimne.

Velké plus přinesl Heavensward v nových mapách, která mi nepřijdou tak výškově omezené kvůli létání a mapy jsou více pohromadě. V základní hře byly mapy rozdělené na "ostrovy" a každý průchod znamenal načtení nové oblasti.

I samotný svět v základní hře mi připadal trochu nudný. Nepřátelé toho moc nedělali, pouze chodili sem a tam ve vymezené oblasti. Mimo obydlené oblasti jste nepotkali skoro žádné NPC.

Podobně jako Guild Wars 2 disponuje FFXIV dynamickými úkoly, kterým se zde říká FATE. Kterýkoliv hráč v oblasti plnění úkolu se může připojit. V případě nižší úrovně úkolu musí hráč nejprve provést synchronizaci, což je pouze honosné slovíčko k dočasném snížení úrovně postavy a jejích vlastností. To stejné platí i pro některá scénária v rámci hlavních nebo vedlejších úkolů a dungeon.

Úkoly a kořist

Když si odmyslíme hlavní úkolovou linii, tak vedlejší úkoly bývají skoro pořád to stejné. Skoro vždy jde o "zabij tohle X krát a přijď zpět s kořistí". Opět měl Heavensward drobná vylepšení, takže očekávám další zlepšení.

Kořist tu téměř neexistuje. Zabijete nepřítele a nemá cenu k němu chodit. Buď nějakou kořist získáte automaticky nebo vůbec nic. Netuším, jak získává kožešník kůže, protože jsem za něj ještě nehrál, ale pokud je potřeba zabíjet monstra, bude to velmi ale velmi zdlouhavý proces. V rámci RPG prvku mi toto vadí asi nejvíce.

Komunita

Beze srandy musím prohlásit, že komunita okolo FFXIV je asi ta nejlepší, co jsem kdy zažil. V ostatních MMO jsem měl problém chodit dungeony, protože stačilo pár chyb nebo smrtí a ostatní se na mě sesypali, jak jsem neschopný a nemám hru vůbec hrát. Tady? Během jednoho souboje umřu třikrát, nikdo ani nepípne a ještě si na konci všichni popřejeme GG! Jednou jsem se v chatu omluvil a místo nadávek mi hráči napsali, co mám dělat. Spousta dungeonů začíná úvodní scénou a když jdu poprvé, tak se na ni dívám. Ostatní hráči na mě trpělivě čekají, popřejí mi ať si užívám následující scény po dokončení...

Jasný, najde se sem tam nějaký blbeček, ale nemůžu říct, že bych na ně narážel pořád. Komunita kolem FFXIV je asi nejvíc přátelská a uvolněná ze všech. Interakce s hráči ve hře je malá, ale když už je, tak je skvělá.

Závěrem

FFXIV není dokonalá hra a má k dokonalosti opravdu daleko. Drobnosti ovšem dělají z FFXIV skvělou hru, kterou si hráč může užít. I přes všechna negativa, která jsem zmínil, tak je hra dobrá. Kombinuje ztřeštěnost anime, akci filmů a vážnost dramat. Je jasně cítit ovlivnění asií, ale není to typicky asijská hra, kde čím méně má ženská na sobě, tím víc obranného čísla má. Viděl jsem pár Final Fantasy her v minulosti, ale tohle je první, kterou i hraji.