Jak přehrát Twitch stream ve VLC (Windows 10)

07. února 2019 - Návody

Způsob je naprosto jednoduchý a potřebujeme k tomu pouze aplikaci Streamlink a VLC. Pro zkušenější uživatele přidám, že je to aplikace naprogramovaná v Python a tudíž jí můžete nalézt i v PyPI a nainstalovat pomocí pip install streamlink.

Jak na to, když nejste zase tak zkušení? Na tom vlastně také nic není. Následujte tento odkaz na aktuální stabilní vydání aplikace. Zde hledejte odkaz ke stažení exe souboru. V době psaní je zde pár dní stará verze pod názvem streamlink-1.0.0.exe. Stáhněte a podle instrukcí na obrazovce nainstalujte. Volby ponechte výchozí, jen si můžete změnit kam aplikaci instalovat.

Nejde o grafickou aplikaci a ovládá se pomocí příkazů. Nemusíte se lekat, není to nic strašného. Předpokládám, že VLC máte nainstalované a víte i kde. Cestu k VLC budeme potřebovat, takže pokud jí neznáte, tak honem najít. Počkám.

Určitě jste již cestu, kam jste instalovali VLC, našli. Pro můj příklad použiju cestu E:\Programs\VLC\. Magickou zkratkou Win + R se vám otevře dialogové okno. Jestli tam už nějaký text je, tak ho smažte, vepište %appdata% a můžete stisknout Enter.

Otevře se vám obyčejný prohlížeč souborů, kde uvidíte několik složek. Nás aktuálně zajímá složka Roaming a v ní složka streamlink. Zde se bude nacházat konfigurační soubor, který otevřete v libovolném textovém editoru. Poznámkový blok úplně postačí.

Řádek, který hledáme, začíná slovem player a jak už jste určitě správně uhodli, sem budeme zapisovat cestu k VLC. Pokud všechny řádky s player začínají znakem #, tak na jednom řádku znak # smažte a upravte cestu k VLC. Řádek tedy bude vypadat takto player=E:\Programs\VLC\vlc.exe. Uložte a můžete editor zavřít.

Finální moment, kdy se pokusíme nějaký stream spustit. Ve Start menu vlevo dole si vyhledejte aplikaci jménem PowerShell a spusťte jí. Objeví se vám modré okno s možností psaní textu. Zde napište streamlink twitch.tv/nazevkanalu best. Místo slůvka best můžete zvolit jinou kvalitu. Pro jejich vypsání stačí zadat pouze streamlink twitch.tv/nazevkanalu. Obvyklé kvality jsou 1080p, 720p, 480p, 360p a v případě best se použije ta nejlepší dostupná kvalita.

Jestli se vše povedlo, tak se vám otevřelo VLC okno s vybraným streamem. Gratuluji :)