Nekorektní názvy aneb svět se už opravdu zbláznil

16. června 2020 - Nezařazeno

Možná jste programátorsky nedotčeni a nevšimli jste si nedávné změny a možná i když dotčení jste, tak jste nic nezaznamenali. Někdo se rozhodl, že i ve světě programátorů jsou nekorektní názvy. Například takový název master nebo slave! Třikrát fuj. Pokud si chcete stručně přečíst o co jde, tak zde je článek z Root.cz.

A teď upřímně. Na kolik je to výmysl nějakého pošahaného manažera, který chce vypadat dobře, než že by proti těmto názvům doopravdy někdo zbrojil. Však to nedává absolutní smysl a jediné co to způsobí, tak je akorát chaos v programátorské komunitě nebo i jinde, kam až tyto výrazy sahají. Ano, upozorní to některé lidi na problematiku rasismu, ale vyřeší to něco? Kdo s přístupem na internet o téhle problematice ještě neví? A v tomhle ohledu jsou programátoři nebo celkově IT asi všichni s přístupem na internet. Zvedněte ruku, kdo programuje offline třeba na papír.

Nechci zlehčovat rasismus a jiné utlačování podle X dalších možných kritérií, který si chorý lidský mozek dokázal vymyslet. Pokud se ale jisté výrazy přestanou používat, tak to nic nevyřeší. Tenhle problém je v myšlení lidí a ne v jazyce, který člověk používá. Fanatický magor nepřestane existovat jen proto, že vymažeme ze slovníku slova "fanatický" a "magor".

Tahle vyvolaná akce ve mně hrozivě vyvolala vzpomínku na knížku 1984. Kdo nečetl, tak se jedná o antiutopii, kde je společnost neustále sledována a jiné myšlení, než to definované vládnoucí Stranou, je přísně až krutě trestáno. Výraz "Velký Bratr tě sleduje!" asi zná většina.

V knize se také objevuje nový jazyk, který postupně nahrazuje angličtinu, zvaný Newspeak. Ministerstvo pravdy, který se o vytváření tohoto jazyka stará, škrtá a mění slova takovým způsobem, aby se některé výrazy, emoce nebo myšlenky vůbec nedaly vyjádřit. Už vidíte, kam tím směřuji? V našem reálném případě za to sice nemůže žádné Ministerstvo pravdy, ale pitomost lidí.

Jistě, není to až na takové úrovni, že se ta slova ztratí ze slovníků, ale zkrátka to dost připomíná počátek Newspeak. A co je podstatné, nic to dle mého názoru nevyřeší. Myšlenka sice nepůjde vyjádřit slovem, ale třeba hozeným kamenem. Jak řekl Werich: "Lidi jsou lidi.". Já k tomu můžu už jen dodat, že lidi jsou blbci a dokud tu lidi budou, tak nezmizí ani blbci. My ale budeme trpět.