Papírová kniha či čtečka elektronických knih

07. října 2020 - Nezařazeno

Stejně jako se konzolisté a hráči na počítači neustále přou o to, která z jejich mašin má většího ptá... pindíka, tak i čtenáři na tom jsou dost podobně. Jeden preferuje čtečku elektronických knih, druhý nedá dopustit na papírovou knihu. Asi ani nebudu dlouze rozebírat rozbroje o vazbách, které mnohdy končí v lepším případě krvavou tváří a v tom horším roztrženými stránkami knihy.

Dlouho dobu jsem byl zastánce pouze papírových knih. Vůně nové knihy, inkoustu a ten pocit držet ji v rukou a otáčet stránky je zkrátka skvělý. Nedá se to popřít, ale stejně jako s jídlem to není pro každého. Někomu smažený řízek taky vonět nemusí a tak mu nemusí vonět ani kniha. Tisíc lidí, tisíc nosů.

Každý čtenář, který přečte více jak 5 knih ročně, má určitě knihy, které zkrátka musí mít. Chce je přečíst, chce se s nimi mazlit, hýčkat... Pardon O:) Naproti tomu se najdou knihy, u kterých si řekne: "Ty si přečtu později." nebo "Zase tak mě nezajímá, abych si jí koupil." Byl jsem v této situaci, tvrdošíjně jsem si stál za tím, že si ty knihy pořídím papírové, ale stále jsem to odkládal. Nebyly to knihy, které jsem musel mít, ač mě zajímaly. Nakonec se mi do hlavy znovu vloudila myšlenka, že si pořídím čtečku.

Rozmýšlení bylo dlouhé - je hezčí si počkat a pořádně rozmyslet, než koupit každou kravinu hned, aby pak ležela na poličce. Po pár týdnech došlo na věc a kráčel jsem si pro novou PocketBook 616 Basic Lux 2 čtečku. Funkce mě moc nezajímaly. Cílil jsem na skvělou podporu formátů, podsvícení a možnost rozšířit vnitřní úložiště paměťovou kartou. Ano, má WiFi a použil jsem ji za ten necelý rok jednou. Zbytečnost.

Patricia Briggs - Kouřový démon

Jak už je asi jasné, tak hlavní motivace pořízení čtečky byla, že mám knížky, které jsem nechtěl/nepotřeboval v papírové podobě. K mnoha papírovým knihám se pravidelně vracím například každý rok. Na jednorázovky mám teď čtečku. Mimo to ji využívám i jako testovací zařízení, kdy si nejsem jistý, jestli mě série knih bude bavit. Koupím si elektronickou podobu knihy - dost často jsou až o polovinu levnější -, přečtu a když se mi líbí, tak zainvestuji do celé série v papírové podobě. Rozhodně nelituji a tenhle přístup jsem si oblíbil.

Teď zabrousíme do něčeho techničtějšího, co musím čtečce vytknout. Už v první chvíli se dá všimnout, že knihovna čtečky má možnost řadit a seskupit knihy dle sérií. Bohužel to úplně nefunguje a do této chvíle jsem nebyl schopný přijít na to proč. Vrtal jsem se v Calibre - aplikace na organizování elektronických knih -, rozebral jsem EPUB formát, ale stejně jsem nic nezjistil. Čtečka by měla brát název série z metadat, která jsou součástí souboru knihy. To se dělo ale jen u některých knih. To mělo za následek, že 3 knihy byly do série seskupeny a ostatní knihy se zdály, že do žádné série vůbec nepatří. Dost mě to rozčilovalo.

Problém jsem nakonec obešel. Calibre nabízí takzvaný Metadata plugboard, díky kterému lze do čtečky knihy nahrát a při nahrání změnit jejich název nebo jiné atributy. Díky tomu jsem tedy vytvořil pravidlo, aby samotný název knihy obsahoval název série, pořadí v sérii a poté název knihy. Sice se celý název dost prodlouží, ale na lepší řešení jsem nepřišel. Jestli nějaké řešení máte, tak sem s ním.