Recenze na fotoknihu

02. února 2019 - Recenze

Naskytla se mi příležitost, v podobě voucheru v hodnotě 1200Kč, k vyzkoušení fotoknihy od Saal Digital, které jsem využil. S ničím podobným nemám nejmenší zkušenost, ale naštěstí Saal nabízí řešení v podobě vlastní aplikace, která dokáže z vybraných fotek knihu vytvořit. Výsledek se dá podle potřeby editovat.

Výrobu ani nebudu popisovat, protože z 90% šlo jen o vybrání fotek a drobné úpravy v rozložení. Rozhodně je aplikace na přípravu jednoduchá, takže by přípravu vlastní fotoknihy měl zvládnout každý. Objednávku jsem tedy odeslal 4. ledna a po delší době, konkrétně 15. ledna kniha dorazila. Podle sledování zásilky od kurýrní služby DHL převzali knihu 9. ledna. Tudíž samotná výroba trvala okolo 5 dnů. Odeslána byla z německa, což je tedy i důvod, proč celý proces trval dlouho.

Knihu jsem si objednal v černé kůži, a podle znaleckého oka to skutečně kůže je, s vatováním. Na dotek je tedy příjemně měkká. První i poslední stránka fotek je nalepena přímo na přebalu a jelikož kůže je v okrajích přehnuta, tak vytváří drobnou bouli i na fotkách. Ta je ovšem vidět pouze ve specifickém úhlu, kdy se v těch místech světlo odráží. Nijak to nekazí celkový dojem z knihy. Formát knihy je 15x20cm místo uváděných 15x21cm.

Stránky jsou lepeny k sobě, není tedy použita obvyklá knižní vazba, což přínáší jednu výhodu a to, že kniha jde celá otevřít do roviny. Zejména u fotek, které jsou vytištěny přes obě stránky, je to skvělé a trochu jsem se prve obával, jak to dopadne. Jediné čeho se obávám teď, že časem ohyb uprostřed popraská. Celkem má kniha 28 stránek.

Celkový vzhled vypadá moc pěkně. Nikde nenajdete ani logo výrobce, když nepočítám drobný kód na poslední stránce. I ten lze za poplatek odstranit, takže budete mít knihu naprosto bez cizích prvků.

Jestli někdo plánujete si fotoknihu vytvořit, tak mohu Saal Digital doporučit. Jak už jsem zmiňoval, na vytvoření knihy jsem dostal 1200Kč voucher, který se od celkové ceny odečetl. Pro představu byla cena knihy 1190Kč a 119Kč stála doprava.