Série Neviditelná knihovna

17. července 2021 - Knihy

Před necelým měsícem vyšla pátá kniha ze série Neviditelná knihovna a konečně jsem se k ní i dostal a přečetl ji. Knihy srovnávají s Harry Potter a Doctor Who, což podle mého vůbec nesedí. Já bych knihy zařadil spíš mezi Doctor Who a sérii Mercy Thompson. Upozornění předem. Knihy vydává Dobrovský pod edicí Knihy Omega a poslední kniha se překladem trochu odchýlila od předchozích.

Hlavní zápletka se točí okolo Kníhovny, která vysílá svoje agenty knihovníky do alternativních světů, aby získali vzácné knihy. Na scéně se objevují fae - zástupci pohádkových bytostí a postav, kteří reprezentují síly chaosu - a draci - protiklad fae reprezentující řád. Cestování do alternativních světů je o to problematičtější, protože navštívený svět se může nacházet v libovolném století. Vyžaduje to tedy nejrůznější převleky a hlavně znalosti. K tomu ještě připočítejte magii, která může ovlivnit technologie světa, a máte zajímavý mix.

Knihy nejsou složitě napsány, ale mají zajímavou a poutavou zápletku. Jako oddychové čtení je to naprosto perfektní a samotná tématika fae a draků se mi neskutečně líbí. Bohužel i zde je pár problémů. Autorka skoro na začátku nakousla téma, které se zdálo jako ústřední. Něco, co bude pohánět celou sérii kupředu a bude to cíl závěrečné knihy. Zatím se tak nestalo a na papíře je víc otázek než odpovědí. Asi tuším, kde se pocit recenzentů vzal, že knihy přirovnávají k sérii Harry Potter, ale jako velký fanoušek HP musím říct, že ten pocit nemám.

Co hodnotím vyloženě záporně, tak je zpracování českého vydání poslední knihy Smrtící slovo. U poslední knihy se totiž rozhodli, že čínská jména budou používat jiný přepis, což mi nepřijde moc vhodné. Série je už za polovinou a dělat takové změny je fakt na hlavu. Už jednou jsem se od Knihy Omega setkal s velmi mizerným zpracováním (Shannarův meč), ale tam to bylo extrémnější. Co mě mrzí nejvíce, že nekomunikují ani po e-mailu, ani na sociálních sítích. Stačilo by i jen blbé potvrzení, že o chybách vědí a budou je řešit do dalšího vydání.

Série Neviditelné knihovna