Textové hry na hrdiny - Kronika světů

12. června 2020 - Novinky

Bylo dopoledne, venku zataženo a ve vzduchu byla cítit vlhkost brzkého deště. Vítr se sám a bez dovolení pozval do místnosti skrz otevřené okno. Ve stejné době se místností potuloval i nápad, jak to často nápady dělají. Prostě si lítají okolo a čekají, až do nich nějaká hlava narazí. Tehdy tomu bylo ale naopak. Vítr nápad strhl mým směrem a dovolil si narazit do mé polorozespalé hlavy. Rána to byla jako od baseballovoého míčku, až jsem bolestí nárazu, a možná i přehnaně silné inspirace, omdlel. O hodinu později jsem se probudil a myslí mi stále brouzdala myšlenka na textové hry. Tak vznikla Kronika světů.

Dlouho jsem přemýšlel o vytvoření hry. Vždy jsem tíhnul k RPG, hrám na hrdiny, ale z těch současných mě nezaujala žádná natolik, abych byl schopný jí hrát dlouhodobě. S touhle myšlenkou a požadavky jsem začal sepisování poznámek. Čím více jsem si toho napsal, tím více jsem si uvědomoval, že je téměř nemožné něco takového vytvořit. Minimálně pro jednoho člověka, který nemá velké zkušenosti s tvorbou her.

Poznámky mě vraceli do minulosti, do dob hraní Dračího doupěte. Stolní hry na hrdiny byly konec konců hlavní ideou, které měla mojí hru tvořit. Hráči měli být schopni ovlivnit svět a pokud možno, tak jenom základní mechaniky by hráče limitovaly. Tím jsem se dostal k textovým hrám a konkrétně MUD - Multi User Dungeon. Textové hry, kde veškerá interakce jak hráče se hrou, tak hry s hráčem probíhá pomocí textu. Grafika? Ta je tu k ničemu, protože stačí místnost, v které se hrdina nachází, detailně popsat slovy.

Ani to jsem ovšem nebyl schopný sám stvořit. Zájem okolí nebyl nijak velký a přede mnou byl nemalý úkol vymyšlení základních pravidel pohybu, boje a interakce. To vše ve smyslu stolních RPG, provázanosti vlastností a dovedností postavy... Bylo toho zkrátka hodně a po nějaké době jsem na celý projekt "zapomněl".

V té době jsme měli na Discord rozehranou naprosto obyčejnou textovou hru. Několik hráčů se střídalo v psaní příběhu, každý za svojí postavu, a nebylo k tomu potřeba vůbec nic, než jen textové zprávy. Proč to tedy neposunout trochu dál?

To byl základ pro Kroniku světů, která je přesně to. Každý kdo se zaregistruje si může vytvořit svůj svět, podle svých pravidel a přizvat si další hráče. Je to pouze o textu a fantazii.

V plánu jsou další mnohé vychytávky, které bude moci autor světa využít k hraní. Jestli vás baví psát a toužíte po něčem podobném jako je Dračí doupě, tak se rozhodně za náma do Kroniky mrkněte.