Výlet s 50mm objektivem

06. března 2019 - Fotovýlety

Je to zhruba 14 dní, co jsem si pořídil nový objektiv. Pevné ohnisko s hodnotou 50mm a světelností f/1.8. Jeden důvod byl, že jsem chtěl mít po ruce objektiv s dobrou světelností a druhý, že bych časem rád začal fotit portréty. S malou hloubkou ostrosti, kterou tento objektiv nabízí, se dá opravdu krásně kouzlit.

Nedávám si nikdy naprosto jasný cíl výletu, ale spíš bych to nazval výchozí bod. Ten den to pro mě byla Kampa. Dorazil jsem k břehu Vltavy a podél jejího toku jsem se vydal vstříc Karlovu mostu, přes který jsem měl v plánu se dostat na Kampu. Celou cestu mi dělal společnost již zmíněný objektiv.

Ač jsem s sebou měl svůj setový objektiv 18-55mm, tak jsem se schválně celou cestu limitoval pevnými 50mm, které ve skutečnosti jsou 80mm díky crop faktoru. A byla to moc zajímavá zkušenost.

Najednou nejste schopni přibližovat, ani oddalovat pohled ze stejného místa, ale musíte se fyzicky přesunout. Přiblížíte se moc k scéně a rozmýšlíte, jestli se vrátíte zpět a nebo to necháte být. Zorný úhel je opravdu úzký, takže jsem si musel hodně zvykat a že to ze začátku byl boj. Nejednou jsem se přiblížil moc a celá scéna se do záběru nevešla.

Spousta fotek se mi ale povedla a mám z nich opravdu radost. Se setovým objektivem co mám, bych takové fotky nejspíše nevyfotil. Většinu těch nejpovedenějších najdete u mě na Flickr.

Proč tento článek píšu? Z jednoduchého důvodu. Vždy když se učím s něčím novým, tak se snažím omezovat. Nesáhnu po editoru, který za mě udělá většinu úprav. Nezačnu používat framework, který mi ulehčí programování v novém jazyce, protože tak se ten jazyk nenaučím. Dle mého je vždy lepší pochopit ten proces více surově, než začít za sebe používat něco jiného a automatického.

Stejný příklad vidím i s použitím pevného objektivu nebo nového objektivu obecně. Vyzkoušel jsem si fotit, co fotím normálně a zjistil jsem, jakým způsobem mě to omezuje. Na druhou stranu jsem ale také zjistil, jak mně pomáhá a jaké jsou jeho výhody. To je tedy i moje rada pro ostatní. Zkuste se se při učení nějak omezit. Tam, kde selžou automatické nástroje, nebudete mít problém nastoupit vy se svými znalostmi.