Zhodnocení Chronicles of Myrtana: Archolos

05. května 2022 - Hry

Po 90+ hodinách hraní na streamu jsem hru "dohrál". Proč uvozovky? Protože jsem nakonec hru ukončil, aniž bych dohrál hlavní příběhovou linii hry. Vesměs hra není špatná a jelikož je zdarma a takového rozsahu, tak by se dalo říct, že je nadprůměrná. Navíc částečně staví nad samotným Gothic 2. Vše má svoje ale.

K pozitivním věcem. Hra má opravdu rozsáhlý svět, mnoho postav a neméně předmětů. Vyvojářům se tato část hry opravdu povedla. Nepřátele upravili, přidali nové a svět se zdá i o něco živější, než měli samotné originální hry Gothic. Většinu času jsem se u hraní bavil. Příběh byl zajímavý, ač ne nijak originální.

Bohužel mám i spoustu negativního a to zejména k soubojového systému. Nevím, koho napadlo, že kritický zásah bude desetinásobem útoku, ale zasloužil by dostat přes hubu. Než se dostanete na trochu vyšší úrovně dovedností, tak máte pocit, že nepřátelům nic neubíráte a pak vidíte, že jim uberete skoro polovinu života. Nesmysl. Navíc toto platí i naopak a nepřátele jsou schopni, když jim generátor náhodných čísel přeje, ubrat vám polovinu zdraví na jeden zásah.

Absolutně jsem nepochopil, jak se dá bránit proti kuším nebo lukům. Brnění stráže nejvyšší kvality mi proti šipkám z kuše nedalo skoro žádnou ochranu. Vyhnout se jim taky dost dobře nedá, takže přiblížit se k nepříteli je jen o velkém štěstí. Jestli existuje nějaký trik, tak jsem na něho nepřišel a spoléhat na objevení triku je fakt nešťastné řešení.

Příběh do určitého bodu zněl zajímavě. Pak ale nastal zlom. Se žádnou postavou se nevytvoří dostatečný vztah, aby mi na nějaké z nich záleželo. Nakonec to bylo jen o "musím udělat tento úkol, abych se posunul dál". Vše začne být zdlouhavé a spíš jsem dostal pocit, že se vývojáři snažili natáhnout herní dobu naprostýma zbytečnostma. Nelogická fakta nebo rozhodnutí postav se asi dají ještě prominout.

Posledním hřebíčkem bylo, když mi při ukládání hra spadla a zničila uloženou pozici. Ano, hra je pouze hack - modovaný Gothic 2 -, ale díky celkovému dojmu mi hra dala jasně najevo, že se na ní mám už vykašlat. Možná jsem něco dělal špatně, ale nedokážu říct co. Hru vám můžu doporučit tak do poloviny, což je zhruba 3. až 4. kapitola.