Zkušenosti s trackball Logitech MX Ergo

19. listopadu 2020 - Recenze

Moje stará myš pomalu začala odcházet do křemíkového nebe a byl tudíž čas pořídit si něco nového. Řekli byste, že to bude celkem jednoduché, že? Neměl jsem ani ohromně přehnané nároky. Přesto mi vybírání nového lasa na kurzor trvalo skoro měsíc.

Jak už jsem napsal, moje nároky byly dost minimální. Mám velkou ruku, takže potřebuji objemnější myš a chtěl jsem něco s normálním tvarem a ne ty blikající hrůzy v podobě herních myší. Normálním tvarem myslím něco hladkého, bez hrozných záhybů, kde se pak drží nepořádek. Naivně jsem si i myslel, že díky tomu nebudu muset dát za myš více jak 1000 Kč. Velký omyl. Tyto parametry samy o sobě zvedly cenu nad 1500 Kč. Rozhodl jsem se tedy, že když už zaplatit větší sumu, tak zkusit i něco nového. Tak vznikl nápad na trackball.

Trackball je v jistém smyslu podobný staré kuličkové myši, kterou jste obrátili na záda. Kulička se používá pro ovládání kurzoru, ale tím podobnost se starými myšmi končí. Senzor snímající pohyb kuličky je optický, na rozdíl od mechanického u myší a je tedy mnohem přesnější.

Logitech MX Ergo

Logitech MX Ergo je vzhledově podobná klasické myši, ale tam kde normálně odkládáte palec, tak je kulička trackballu. Už v první chvíli jsme se radoval, protože velikost je přesně taková, jaká je pro mojí ruku ideální. Z čeho už jsem radost neměl a byl jsem k tomu dost skeptický, tak je řešení náklonu, mezi kterým lze střídat - úhel 0° a 20°. Podložka, na které trackball sedí, je kovová a k trackballu se chytá magneticky. Správnou pozici udržuje drážka a v případě změny náklonu stačí jen na levou či pravou stranu zatlačit a magnet se kovové podložky chytí a zůstane v tom správném úhlu. Obával jsem se, že se bude trackball naklánět nebo nechtěně si budu úhel měnit. Obavy byly naštěstí zbytečné, jelikož magnet je velice silný. Je to dost možná lepší řešení, než nějaký plastový kloub.

Podložka a spodní strana MX Ergo

Tlačítek najdete 8. Jsou zde standardní levé a pravé tlačítko, prostřední tlačítko a tlačítka zpět a vpřed. Navíc jsou zde tlačítka pro horizontální posuv vlevo a vpravo v rámci kolečka a tlačítko pro přepnutí citlivosti mezi dvěma módy. Kolečko pro vertikální posuv je mechanické. Pozice tlačítek pro zpět a vpřed je umístěna vlevo od levého tlačítka a prozatím jsem si na to nezvykl. Hmatově nemám ani s jedním problém, je to zkrátka standardní pogumovaný plast. Zde není nic speciálního. Kolečko má příjemnou cvakavou odezvu a je tedy hlasitější, ale stále je tišší jak mechanická klávesnice.

Přední strana MX Ergo Boční strana MX Ergo s kuličkou

V případě, že potřebujete pracovat s větší přesností, tak si můžete trackball přepnout na menší citlivost. Tím se samozřejmě pohyb kurzoru významně zpomalí, ale na drobné věci jako označování textu nebo základní kreslení je to velice dobré. V praxi jde pouze o snížení DPI nebo-li rozlišení senzoru.

Mezi levým a pravým tlačítkem se nachází ještě jedno. Trackball je bezdrátový a umožňuje připojení ke dvěma zařízením najednou, mezi kterými pak lze přepínat. Není ani potřeba Unifying Receiver, protože podporuje i Bluetooth. Jediný problém nastal, když jsem si "přepsal" první párovací profil a neodpároval jsem ho z Receiver. Tam už bylo potřeba použít aplikaci pro odpárování.

Baterie na tom bude velice dobře, protože jsem prozatím nemusel nabíjet. Na druhou stranu to ještě není ani týden, kdy trackball aktivně používám. Logitech uvádí, že několik minut nabíjení stačí, aby se trackball mohl používat celý den.

A teď k tomu hlavnímu, jak se používá. V prvním dnu to byl obrovský nezvyk, přesnost byla mizerná a přišlo mi celé ovládání nepřirozené. Už na konci dne byl ale cítit rozdíl. Tipuji, že hodně pomohl známý tvar myši namísto víc typicky trackballového. 2O° úhel je mi pro zápěstí příjemnější, než běžná pozice u myši. Samotný koncept ovládání palcem na kuličce a klikání nemám ještě ve svalové paměti a mám tendence začít s trackballem hýbat a nebo se do všech pohybů zamotám či přemýšlím co chci udělat. Celkově je znát odlehčení na zápěstí, které je v menším napětí. 18 let práce s myší je ve svalové paměti hodně zakořeněná, přechod byl tedy obtížný, ale ne tak obtížný, jak bych čekal.

Úhel 20° MX Ergo Úhel 0° MX Ergo

Teď po pár dnech není přesnost stále 100% a sem tam mi prst ujede, ale subjektivně mám pocit, že jsem efektivnější. Vyzkoušel jsem ho i v Minecraftu a hrálo se mi naprosto bez problémů. Jistě nebude vhodný pro všechny typy her, ale to mi nevadí. Na definitivní hodnocení budu muset trackball používat asi pár měsíců, ale teď mohu říci, že hodnocení je kladné. Moje ruka i zápěstí jsou spokojené.